10 pa藕dziernika w 艁膮cku spotkali si臋 mi艂o艣nicy folkloru, sztuki ludowej, ta艅ca i regionalnych kulinariów, by uczestniczy膰 w 15. Festiwalu Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka do Oberka” zorganizowanym przez Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostyni艅skiego

15. edycja zgromadzi艂a ponad 40 wystawców, którzy uczestniczyli w konkursie „Od wystawy do potrawy” na najciekawsze stoisko wystawiennicze. Jury, uwzgl臋dniaj膮c m. in. kryteria oceny takie jak: oryginalno艣膰 i atrakcyjno艣膰 prezentowanych na stoisku produktów, wk艂ad pracy w wykonanie aran偶acji stoiska i promocj臋 twórczo艣ci artystycznej przyzna艂a:

- pierwsz膮 nagrod臋  dla Warsztatów Terapii Zaj臋ciowej w Gostyninie

-drug膮 nagrod臋  dla Ko艂a Gospody艅 Wiejskich „Nasza Wie艣” w Soko艂owie

-trzecia nagroda przypad艂a w udziale dla Stowarzyszenia „AKTYWNYCH KOBIET” Kluska

 

 

 

Jury przyzna艂o dwa  wyró偶nienia:

Dla Ko艂a Gospody艅 Wiejskich „Sendenianki”  oraz dla Pani Idy Zaj膮czkowskiej

 

 

 

W Przegl膮dzie zespo艂ów folklorystycznych przyznano 6 wyró偶nie艅:

-Ludowemu Zespo艂owi Pie艣ni i Ta艅ca Szczawin Ko艣cielny

-Zespo艂owi Gminnego O艣rodka Kultury w I艂owie

-Dzieci臋cemu Zespo艂owi Pie艣ni i Ta艅ca „SOLEC”

-Zespo艂owi Ludowemu „Grzybowianki & Grzybowiacy” im. Cecylii Milczarek

- Zespo艂owi Ludowemu „Grzybowianki” przy Stowarzyszeniu „Nasza Przysz艂o艣膰- S艂ubice i okolice”

-Regionalnemu Zespo艂owi Pie艣ni i Ta艅ca „SANNIKI”

 

 

 

W konkursach kulinarnych udzia艂 wzi臋艂o ponad 60 osób.

 

 

 

Za najdoskonalsz膮 nalewk臋 regionaln膮, gdzie zachowano harmoni臋 smaku i aromatu uznano produkt autorstwa:

 

 

 

- I miejsce zaj膮艂 Pan Andrzej Tyszka za nalewk臋 z pigwy,

-II miejsce otrzyma艂 Pan Grzegorz Brzezi艅ski za nalewk臋 z czeremchy,

-III miejsce przyznano dla Pani Stanis艂awy Klimkiewicz za nalewk臋 orzechow膮.

 

 

 

Wyró偶nienia otrzyma艂a:

 

 

 

-nalewka z dzikiego czarnego bzu Pani Eweliny Brzezi艅skiej,

-nalewka z kwiatu czarnego bzu Pani Anieli Sielaczek,

-nalewka „cytrynóweczka” Pani Michaliny Zaj膮c.

 

 

 

Za najsmaczniejszy wypiek przyznano nast臋puj膮ce miejsca:

- I miejsce zaj臋艂a Pani Halina Turek za ciasto biszkoptowe,

-II miejsce zaj臋艂a Pani Halina Gawinowska za bu艂ki z malinami,

-III miejsce zaj臋艂o Ko艂o Gospody艅 Wiejskich „Sendenianki” za ciasto „Malinowa Chmurka”.

 

 

 

Wyró偶nienia otrzyma艂o:

-ciasto dro偶d偶owe Pani Natalii Brzezi艅skiej,

- sernik z borówkami wykonany przez Ko艂o Gospody艅 Wiejskich „Nasza Wie艣” w Soko艂owie,

-karpatka wykonana przez Pani膮 Ma艂gorzat臋 Gorzkowsk膮.

 

 

 

W kategorii na najlepsz膮 Potraw臋 komisja przyzna艂a:

-I miejsce dla Pani Danuty Tomasik za ryb臋 w marynacie,

-II miejsce dla Zespo艂u Szkó艂 im. Stanis艂awa Staszica w G膮binie za d偶em dyniowo-jab艂kowy,

-III miejsce dla Warsztatów Terapii Zaj臋ciowej w Gostyninie za schab w臋dzony.

 

 

 

Wyró偶nienia otrzymali:

-Pani Martyna Sztarbowska za tymbaliki drobiowe,

-Pan Przemys艂aw Sztarbowski za 艣ledzie po japo艅sku,

-Pani Ewelina Fili艅ska za chleb.

 

 

 

 

 

 

艢wi臋to folkloru zako艅czy艂 koncert Zespo艂u THE BROTHERS.

 

« powrót |  Do góry

Wydarzenia


Polecamy
Copyright by Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego    |    Wykonanie: Plocman

Strona powstała w ramach projektu pn.
"Termomodernizacja budynków użyteczności publicznej na terenie gmin Stowarzyszenia Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego"
współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013.