12. edycja zgromadziła blisko 50 wystawców.
W konkursie „Od wystawy do potrawy”
Na najciekawsze stoisko wystawiennicze. Jury, uwzględniając m. in. kryteria oceny takie jak: oryginalność i atrakcyjność prezentowanych na stoisku produktów, wkład pracy w wykonanie aranżacji stoiska i promocję twórczości artystycznej, przyznało:
-pierwszą nagrodę przyznała Pani Ewie Polańskiej za oryginalny pomysł – promocję twórczości artystycznej i literackiej w jednym oraz wprowadzenie elementów interaktywnych,
-druga nagroda została przyznana za pomysł na stoisko w tematyce przepięknie wykonanych ozdób świątecznych i estetykę - Pani Alicji Matusiak.
-Trzecia nagroda przypadła w udziale Pani Mirosławie Grochockiej za promocję twórczości ludowej w różnorodnych formach.
Jury przyznało dodatkowo dwa wyróżnienia:
-Panu Janowi Szymańskiemu i Panu Sławomirowi Suchodolskiemu za kultywowanie sztuki rzeźbiarskiej w formach najbliższych ludowości i piękno prac.
W Przeglądzie zespołów folklorystycznych, jury Przyznało 7 wyróżnień.
Wyróżnienia otrzymali:
-Ludowy Zespół Pieśni i Tańca Szczawin Kościelny za wysoki poziom artystyczny tańca i śpiewu oraz estetyczny wygląd sceniczny i urozmaiconą choreografię.
-Regionalny Zespół Pieśni i Tańca „Sanniki” za prezentację tańców i śpiewu regionalnego z autentycznym zachowaniem obrzędowości.
-Zespół Śpiewaczy „Radosne Serca” za wyrównane brzmienie głosów, radosne i staranne wykonanie oraz wyjątkową kulturę muzyczną..
-Zespół Pieśni i Tańca Dzieci Ziemi Łąckiej im. Miry Zimińskiej-Sygietyńskiej za staranne wykonanie przyśpiewek ludowych i dynamiczne wykonanie tańców.
-Szkolny Zespół Pieśni i Tańca „Promyki Lucienia” za dobre wykonanie krakowiaka i zaangażowanie najmłodszych wykonawców.
-Zespół FOLK DANCE za nowoczesne podejście do kultury ludowej innych narodów.
-Zespół IŁOWIACY za kultywowanie pieśni ludowych.
W konkursach kulinarnych udział wzięło ponad 60 osób. Za najdoskonalszą nalewkę regionalną, gdzie zachowano harmonię smaku i aromatu uznano, że:
- I miejsce zajmuje Pani Edyta Kalwas – za nalewkę z aronii,
-II miejsce otrzymała Zofia Skiba za nalewkę wiśniową.
-III miejsce przyznano Justynie Kamińskiej za śliwowicę.
Za najsmaczniejszy wypiek nagrodę otrzymała
-Pani Krystyna Długołęcka za pączki ziemniaczane.
-II miejsce zajęła Pani Małgorzata Skierkowska za ciasto „Góra lodowa”;
-III miejsce otrzymała Pani Marianna Szustak za ciasto 3 w 1
W kategorii na najlepszą Potrawę komisja przyznała:
-I miejsce dla Zespołu Szkół im. St. Staszica w Gąbinie za Pasztet z kaszy jaglanej,
-II miejsce Pani Marii Matusiak za Zupę grzybową - krem z pęczakiem,
-III miejsce Halinie Turek za Pierogi z kapustą i grzybami
Święto folkloru zakończyła inscenizacja wesela Słubickiego wykonana przez Ludowy Zespół Grzybowianki.
|