14 października w Łącku spotkali się miłośnicy folkloru, sztuki ludowej, tańca i regionalnych kulinariów, by uczestniczyć w 13. Festiwalu Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka do Oberka” zorganizowanym przez Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego. 
 
13. edycja zgromadziła blisko 50 wystawców, którzy uczestniczyli w konkursie „Od wystawy do potrawy” na najciekawsze stoisko wystawiennicze. Jury, uwzględniając m. in. kryteria oceny takie jak: oryginalność i atrakcyjność prezentowanych na stoisku produktów, wkład pracy w wykonanie aranżacji stoiska i promocję twórczości artystycznej, przyznało:

-pierwszą nagrodę  
Stowarzyszeniu Aktywnych Kobiet Kluska,  
-druga nagroda została przyznana Pani Jolancie Kowalkowskiej.
-Trzecia nagroda 
przypadła w udziale Pani Ewie Polańskiej. 

Jury przyznało dodatkowo trzy wyróżnienia:

-Pani Wandzie Okpskiej,
-Pani Paulinie Pleskot
-Warsztatom Terapii Zajęciowej przy DPS "Nad Jarem" w Nowym Miszewie.

W Przeglądzie zespołów folklorystycznych, jury Przyznało 8 wyróżnień.

-Ludowy Zespół Pieśni i Tańca Szczawin Kościelny 
za piękne wykonanie i choreografię tańców narodowych.  
-Zespół Piesni i Tańca "Wisła" POKiS za żywiołowe wykonanie tańców Beskidu Żywieckiego, piękny śpiew i radość na scenie. 
-Zespół Pieśni i Tańca Dzieci Ziemi Łąckiej im. Miry Zimińskiej-Sygietyńskiej za wykonanie piosenek ludowych i zatańczenie oberka. 
-Szkolny Zespół Pieśni i Tańca „Promyki Lucienia”  za wykorzystanie rekwizytów w zabawach i tańcach ludowych. 
-Zespół "Kamieniaki" ze Szkoły Podstawowej w Nowym Kamieniu za przedstawienie programu słowno-muzyczno-tanecznego promującego wielokulturowość naszego narodu. 
-Zespół IŁOWIACY za radość w przekazie wokalno-muzycznym. 
-Zespołu Grzybowianki i Grzybowiacy  za wielopokoleniowość i tradycje przekazywane młodemu pokoleniu. 
-Zespołu Teodorki 
za autentyczny przekaz muzyki ludowej.

W konkursach kulinarnych udział wzięło ponad 80 osób.
Za najdoskonalszą nalewkę regionalną, gdzie zachowano harmonię smaku i aromatu uznano produkt autorstwa:

-Pani Janiny Kwestarz – nalewkę z płatków czarnego bzu,
-II miejsce otrzymała Edyta Kalwas za cytrynówkę.
-III miejsce przyznano Zofii Skibie za nalewkę jeżynową.

Komisja postawnowiła przyznać także wyróżnienia:

- Pani Annie Węglewskiej oraz Pani Elżbiecie Wiśniewskiej.


Za najsmaczniejszy wypiek nagrodę otrzymała:
-Pani Jadwiga Śniechowska za Szarlotkę.
-II miejsce zajęła Pani Zofia Skiba za Piernik stuletni;
-III miejsce "Grzybki" otrzymała Pani Aniela Sielaczek.

Komisja przyznała również trzy wyróżnienia
-Pani Mirosława Bednarczyk "Rurki z kremem"; 
-Pani Bożenie Baumgetner - "Serniko-makowiec' 
-Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu za "Placek śmietanowy z owocami Babci Irenki" 

W kategorii na najlepszą Potrawę komisja przyznała:
-I miejsce dla Marty Żakiety za Domowy Kozi Ser;
-II miejsce Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu za Gęsinę Św. Marcina z owocami,
-III miejsce Martynie Sztamborskiej za Pasztet z królika z zurawiną.

Wybór był bardzo trudny dlatego Komisja postanowiła przyznać także 3 wyróżnienia

-Pani Ewelinie Filińskiej za Chleb z płatkami owsianymi,
-Pani Aleksandrze Śleszyńskiej za Pesto z jarmużem,
-Pani Marioli Piatek za Nadzionko.

Święto folkloru zakończył występ Słowackiego Zespołu LIPOVEC.

« powrót |  Do góry

Wydarzenia


Polecamy
Copyright by Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego    |    Wykonanie: Plocman

Strona powstała w ramach projektu pn.
"Termomodernizacja budynków użyteczności publicznej na terenie gmin Stowarzyszenia Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego"
współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013.