10 października w Łącku spotkali się miłośnicy folkloru, sztuki ludowej, tańca i regionalnych kulinariów, by uczestniczyć w 15. Festiwalu Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka do Oberka” zorganizowanym przez Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego

15. edycja zgromadziła ponad 40 wystawców, którzy uczestniczyli w konkursie „Od wystawy do potrawy” na najciekawsze stoisko wystawiennicze. Jury, uwzględniając m. in. kryteria oceny takie jak: oryginalność i atrakcyjność prezentowanych na stoisku produktów, wkład pracy w wykonanie aranżacji stoiska i promocję twórczości artystycznej przyznała:

- pierwszą nagrodę  dla Warsztatów Terapii Zajęciowej w Gostyninie

-drugą nagrodę  dla Koła Gospodyń Wiejskich „Nasza Wieś” w Sokołowie

-trzecia nagroda przypadła w udziale dla Stowarzyszenia „AKTYWNYCH KOBIET” Kluska

 

 

 

Jury przyznało dwa  wyróżnienia:

Dla Koła Gospodyń Wiejskich „Sendenianki”  oraz dla Pani Idy Zajączkowskiej

 

 

 

W Przeglądzie zespołów folklorystycznych przyznano 6 wyróżnień:

-Ludowemu Zespołowi Pieśni i Tańca Szczawin Kościelny

-Zespołowi Gminnego Ośrodka Kultury w Iłowie

-Dziecięcemu Zespołowi Pieśni i Tańca „SOLEC”

-Zespołowi Ludowemu „Grzybowianki & Grzybowiacy” im. Cecylii Milczarek

- Zespołowi Ludowemu „Grzybowianki” przy Stowarzyszeniu „Nasza Przyszłość- Słubice i okolice”

-Regionalnemu Zespołowi Pieśni i Tańca „SANNIKI”

 

 

 

W konkursach kulinarnych udział wzięło ponad 60 osób.

 

 

 

Za najdoskonalszą nalewkę regionalną, gdzie zachowano harmonię smaku i aromatu uznano produkt autorstwa:

 

 

 

- I miejsce zajął Pan Andrzej Tyszka za nalewkę z pigwy,

-II miejsce otrzymał Pan Grzegorz Brzeziński za nalewkę z czeremchy,

-III miejsce przyznano dla Pani Stanisławy Klimkiewicz za nalewkę orzechową.

 

 

 

Wyróżnienia otrzymała:

 

 

 

-nalewka z dzikiego czarnego bzu Pani Eweliny Brzezińskiej,

-nalewka z kwiatu czarnego bzu Pani Anieli Sielaczek,

-nalewka „cytrynóweczka” Pani Michaliny Zając.

 

 

 

Za najsmaczniejszy wypiek przyznano następujące miejsca:

- I miejsce zajęła Pani Halina Turek za ciasto biszkoptowe,

-II miejsce zajęła Pani Halina Gawinowska za bułki z malinami,

-III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Sendenianki” za ciasto „Malinowa Chmurka”.

 

 

 

Wyróżnienia otrzymało:

-ciasto drożdżowe Pani Natalii Brzezińskiej,

- sernik z borówkami wykonany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Nasza Wieś” w Sokołowie,

-karpatka wykonana przez Panią Małgorzatę Gorzkowską.

 

 

 

W kategorii na najlepszą Potrawę komisja przyznała:

-I miejsce dla Pani Danuty Tomasik za rybę w marynacie,

-II miejsce dla Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Gąbinie za dżem dyniowo-jabłkowy,

-III miejsce dla Warsztatów Terapii Zajęciowej w Gostyninie za schab wędzony.

 

 

 

Wyróżnienia otrzymali:

-Pani Martyna Sztarbowska za tymbaliki drobiowe,

-Pan Przemysław Sztarbowski za śledzie po japońsku,

-Pani Ewelina Filińska za chleb.

 

 

 

 

 

 

Święto folkloru zakończył koncert Zespołu THE BROTHERS.

 

« powrót |  Do góry

Wydarzenia


Polecamy
Copyright by Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego    |    Wykonanie: Plocman

Strona powstała w ramach projektu pn.
"Termomodernizacja budynków użyteczności publicznej na terenie gmin Stowarzyszenia Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego"
współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013.